Menu

Bulderende Mozart in de storm

In een voorjaarsstorm vond ik bij een stoplicht in Den Haag een verwaaide partituur van het vioolconcert in D van Mozart. Als grote confetti joegen de pagina’s door de wind. Als ze even op de grond rustten, vlogen ze snel daarna weer op.

Het leek of niet de notatie van de muziek, maar of de klanken zélf door de lucht gingen in de harde wind. De delen van het concert maakten pirouettes met elkaar.

Ik deed mijn ogen dicht en probeerde de muziek te horen, maar de wind is geen viool. De wind maakt een eigen geluid en is voor haar klank afhankelijk van waar zij langs raast. De storm gaf aan de Mozartpartituur geen concert in D, maar een a-ritmisch klapperend papiergeluid.

Bulderende stem

Het deed mij denken aan een bulderende stem in de storm. De stem van de grove kapitein met wie ik ooit de Waddenzee bevoer op een platbodem.

Hij brulde zijn geschiedenis vol woeste tochten, terwijl hij aan het roer stond. Hij hoestte, nieste en bulderde tegen windkracht 8 in. Onder de nachtelijk voortrazende wolken.

Ik bleef bij hem, met de klapperende zeilen. De wind trok, trok en trok. Het fokzeil moest eraf, voordat het kapot zou waaien. Het lukte ternauwernood om het los te halen. We stoomden door het Stortemelk richting Terschelling. Hij bulderde voort, mijn zeeman. Zonder zijn stem te verliezen. Een indrukwekkende reis voor iemand die nog nooit gevaren had!

Statement

Bulderende stemmen willen dingen duidelijk maken. Een statement. Van woede, van oergevoelens, van vechten, verdedigen en keihard trainen, van dingen die niet meteen lukken, of juist wel!

Bulderen komt uit ons centrum, rechtstreeks uit ons key-point. Het bevrijdt ons van voorzichtigheid. We zouden meer moeten bulderen om onze kracht te voelen en te uiten!

Nieuwsgierig

De muzieknoten waaiden om mij heen. Ik probeerde een paar stukken papier mee te nemen en verloor al gauw de illusie dat ik het hele concert compleet zou kunnen verzamelen. Daarvoor was de storm te hard.

De haastig verzamelde bladmuziek is verwaaide muziek gebleven. De – op het oog – stormachtige baspartij maakt mij nieuwsgierig naar van wat ik nog meer verzameld heb. Wat er niet is, waaide verder. En staat nu misschien op de standaard van een andere violist.

Workshop Bulderen

Bulder jij wel eens? Zou je het vaker willen doen? Stuur mij een bericht via karin@kkida.com. Bij 10 geïnteresseerden organiseer ik een workshop Bulderen!

Share Button