Menu

Stemcoaching

Je spreekt regelmatig langdurig voor groepen. Vaak is aan het eind van de dag je stem echt moe! Je merkt dat je stem hees klinkt, dat je keel pijn doet en dat je gewoon geen zin hebt om nog iets te zeggen.

Je praat regelmatig met mensen en je merkt dat je in plaats van medestanders en enthousiasme juist weerstand oproept.

Misschien overweeg je zelfs om te stoppen met het werk dat je doet omdat het steeds langer duurt voordat je stem hersteld is. Als je je stem regelmatig belast, kan dat leiden tot schade aan je stem, bijvoorbeeld knobbeltjes op je stembanden en blijvende heesheid. Deze knobbeltjes kunnen óf vanzelf weggaan met heel veel spreekrust óf ze moeten operationeel verwijderd worden.

Voorkomen

Stemproblemen kan je voorkomen met een goed gebruik van je stem. Het gaat erom dat je de juiste techniek leert, zodat je stem onvermoeibaar kan functioneren. Denk aan operazangers, popsterren en grote sprekers. Zij kunnen het ook!

Niet alleen technisch

Goed stemgebruik vraagt in technische zin om een juiste ademhaling, articulatie en beheersing. Maar dat is niet voldoende. Een goede spreker kan omgaan met emoties en weerstand (van hemzelf en van anderen). (Daar reageert de stem namelijk direct op!) Hij of zij begrijpt bovenal hoe communicatie werkt.

Pas als je weet hoe je het instrument ‘stem’ op een gezonde wijze kunt gebruiken en je ook om kan gaan met emoties, communicatie en weerstand, kan je leren je publiek te boeien met je stem.

Je kan dan gaan spelen met je stem. Bijvoorbeeld door te variëren in het spreektempo, het volume en je mimiek. Je zult merken dat je de kracht van je stem kan inzetten. Alles met behoud van gezond stemgebruik!

Tijdens de Stemcoaching behandelen we de volgende onderwerpen: 

1. gezond stemgebruik

 • Ademhaling
 • Het vrijlaten van de stembanden waardoor je geen last meer hebt van je keel, heesheid en vermoeidheid na het spreken.
 • verstaanbaar spreken (ook out-door en in ruimten met slechte akoestiek)

2. communicatie, emoties en weerstand

 • Emoties in de stem en hoe deze te vermijden en Weerstand bij de luisteraar voorkomen
 • Luisteren
 • Spiegelneuronen en het effect van jouw stem op anderen

3. boeiend spreken

 • Je kunt spelen met je stem
 • Afwisselen in volume
 • Variëren in toonhoogte

Afhankelijk van je exacte vraag bepalen we waar in de lessen de nadruk op ligt.

De Stemcoaching bestaat uit:

 • 5 lessen van 1,5 uur met 2-3 weken ertussen (1-op-1 coaching)
 • wekelijks 30 min. telefonische coaching of vragen stellen, indien gewenst.
 • Terugkomles 3 maanden na de laatste les

Na deze training:

 • weet je hoe je spreekt voor groepen zonder stemproblemen
 • heb je inzicht hoe emoties, weerstand en communicatie jouw stem beïnvloeden
 • kan je mensen boeien met je stem

Het gevolg is dat:

 • je ontspannen voor de groep staat
 • je niet meer moe bent na een tijd spreken
 • mensen graag naar je luisteren

Reacties van deelnemers

Ellen de Lange-RosIk ben business coach, auteur en spreker en mijn stem is één van de belangrijkste tools in mijn bedrijf. Ik heb een zeer goedlopend bedrijf en klanten zijn enthousiast over mijn lezingen, webinars en coaching. Ik dacht dus ik mijn stem al heel goed gebruikte. Dat was ook best zo. Maar toch heb ik van Karin heel veel geleerd, waardoor ik mijn stem in mijn werk en bedrijf nog veel effectiever kan inzetten. Zo kan ik betere coachgesprekken voeren, leukere lezingen geven of webinars maken die mijn klanten nog meer inspireren. De adviezen van Karin hebben daarmee direct meer waarde gegeven aan mijn bedrijf en mijn werk. Mijn klanten profiteren daar ook van, omdat ik mijn werk nu nog beter kan doen dankzij ander gebruik van mijn stem.

Karin is een geweldige professional als het gaat om stemgebruik. Ze heeft fantastische tools die ze royaal inzet in de begeleiding. Bovendien kan ze je op een leuke manier leren om zelf je stem anders te gebruiken: heel eenvoudig, met tips die je direct toepast.

Ik merkte dat, door de oefeningen en tips van Karin, ik mijn stem direct anders kon inzetten. Ik hoefde van Karin niet urenlang allerlei saaie dingen te doen, maar kon direct in het dagelijks leven en werk allerlei praktische dingen toepassen met mijn stem. Ik zie het effect van mijn ander stemgebruik op de mensen om me heen. Dat is cool om te ervaren!

Ellen de Lange-Ros
Business coach, auteur

poppetjes‘ Karin gaf mij een andere kijk op stemgebruik, heel verrassend. Het was heel anders dan ik verwacht had, niet de standaard stemoefeningen. Je wordt er echt in betrokken. Je voelt het, je hoort het, echt heel leuk! Dezelfde week kon ik al toepassen wat ik geleerd had. Ik gaf les in Spijkenisse. Toen ik op mijn middenrif ging letten, sloeg mijn stem niet meer over. Daardoor stond ik meteen veel steviger voor de groep.’

Saskia – Instructeur Krav Maga

 

28eb2b4Foto Jac Rongen‘Karin beluistert en bevoelt samen met jou op een zachte, onderzoekende manier de basis van je stemgeluid. Ik werd verrast door haar onconventionele aanpak. Het effect was rust- en ruimtegevend.’

(Jac Rongen- Rongen Consult, Coaching met boogschieten)

Jouw personal coach

Karin Michaëla KolijnIk ben Karin Michaëla Kolijn, zangeres, stemcoach en communicatiedeskundige.
In bijna 25 jaar werkervaring bij diverse organisaties, maakte ik veel verschillende managers en collega’s mee.
Ik ontdekte dat mijn collega’s en ik fijner en gemotiveerder werkten als onze leidinggevende haar of zijn stem op een gezonde manier gebruikte.
Dit ondervond ik van de andere kant, toen ik Nederlands doceerde op een MBO in de Haagse Schilderswijk, aan jongens die grotendeels op straat leefden. Ik merkte dat mijn leerlingen mij als hun vertrouwenspersoon zagen, doordat ik hen kon sturen en motiveren met mijn (geschoolde) stem.
In het dagelijks leven coach ik managers, docenten en mensen die veel voor groepen spreken. Kernwoorden: stem, staan voor wie je bent, natuurlijke overtuigingskracht. 

Jouw investering

€ 2500,00 excl. Btw

Bonus

Als bonus ontvang mijn boek ‘Jouw stem in leiderschap’, een werkboek in romanvorm over de impact van goed stemgebruik. Met video’s.

N.B. Deze training kan ook gevolgd worden in kleine groepen (tot maximaal vier personen). Vraag naar de mogelijkheden.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer informatie? Mail of bel mij: karin@kkida.com of (06) 105 63 663.

Klik hier om je aan te melden
Share Button