Menu

Workshop: Je stem bij video conferencing

KKida.com (1)

coronavirus-4967489_1920

Vergaderen met video conferencing (of beeldbellen) heeft sinds half maart 2020 een vlucht genomen. Zeker nu – in tijden van Corona – is vergaderen via het beeldscherm een handig alternatief. Je hoeft niet bij elkaar te komen, je kunt elkaar toch zien en horen.

Vergaderen, coachen, bijpraten, het lukt allemaal. Bijkomend voordeel is dat vergaderingen meestal korter duren. Er is minder interactie en afleiding dan bij een live ontmoeting. En na de ene meeting hoef je alleen maar digitaal te verhuizen naar de volgende!

Bijzonder vermoeiend

Toch blijkt vergaderen en coachen via video conferencing beperkt, onnatuurlijk en bijzonder vermoeiend te zijn. Het is een veel gehoorde klacht dat mensen na een dag met veel videovergaderingen ‘kapot’ zijn. Als stemcoach en ervaringsdeskundige wil ik je helpen, zodat je na een dag videobellen nog redelijk fris bent.

Waar komt de vermoeidheid vandaan?

Een korte analyse:

 • Veel mensen zijn tijdens een videogesprek geneigd luider te spreken, terwijl de geluidskwaliteit prima is (bij een goede internetverbinding). Het is net alsof we toch de fysieke afstand naar de ander willen overbruggen met onze stem. Een groot aantal van onze zintuigen, die normaal bij communicatie betrokken zijn (voelen, ruiken, aanraken, het waarnemen van de trilling van iemands stem), doen niet mee. Je gaat deze onbewust overcompenseren met je ogen en … je stem!
 • Omwille van de efficiëntie gaan mensen sneller praten. Er is minder ‘tijd’ om even na te denken voordat je iets zegt en minder tijd voor grapjes en ontspanning.
 • Tijdens het videobellen zien we alleen de gezichten van onze gesprekspartners. Dat is erg onnatuurlijk en het maakt het ook vermoeiend. We kijken ook nog eens de hele vergadering op een vrij intense manier naar die gezichten. Tijdens een live ontmoeting doe je dat nooit. (Dat zou voor iedereen erg ongemakkelijk worden.) Door het intensieve kijken vergeten we goed naar elkaar te luisteren. We laten de woorden van de anderen niet voldoende tot ons doordringen. Dat maakt het voor ons brein extra vermoeiend.

Tijd om hier iets aan te doen.

De workshop ‘Je stem bij video conferencing’ is bedoeld voor mensen die regelmatig vergaderen of coachen met behulp van video conferencing. Zij ervaren het middel als beperkt, onnatuurlijk en vermoeiend.

Tijdens deze workshop leer je hoe je je stem gebruikt bij beeldbellen:

 • Hoe zorg je ervoor dat je verstaanbaar en boeiend spreekt?
 • Hoe bereik je je gesprekspartners aan de andere kant van je beeldscherm?
 • Hoe word je minder moe van video conferencing?

De workshop bestaat uit twee delen:

Deel 1 is live op locatie

We werken in groepen van maximaal vier deelnemers (op 1,5 meter afstand van elkaar) aan het gebruik van de stem. Pas wanneer je je stem goed gebruikt in live ontmoetingen, kan je dat toepassen achter het beeldscherm.

Deel 1 bestaat uit de volgende onderdelen:

 • de basis van stemgebruik. Wat zijn de verschillen tussen stemgebruik in ‘normale’ communicatie en in video conferencing?
 • je stem – en je zintuigen – in de 1,5 meter maatschappij
 • helder communiceren op afstand

tijdsduur: 3 uur
Als het weer het toelaat werken we buiten, anders in een goed geventileerde ruimte.

Deel 2 is online

We gaan het geleerde toepassen tijdens een Zoommeeting met elkaar.
work-from-home-5233654_1920
tijdsduur: ca 1 uur.

Na deze workshop:

 • Kan je moeiteloos vergaderen via video conferencing
 • Kan je je stem tijdens videoverbindingen en – ook bij live ontmoetingen – bewust inzetten als communicatiemiddel
 • Ben je nog redelijk fris na een dag video conferencing.

Data

Donderdag 3 september van 13.00 tot 16.00 uur
Zaterdag 12 september van 13.00 tot 16.00 uur

Prijs

De prijs voor de workshop bedraagt € 69,00 Excl. btw.

Dit is inclusief een digitale hand-out, een goodie-bag en thee, koffie en iets lekkers (bij deel 1 op locatie).

Aanmelden kan via de onderstaande aanmeldknop.

Klik hier om je aan te melden
 

Reacties van deelnemers:

‘Na een aantal zoom sessies met keelpijn wilde ik graag meer weten over het effectief gebruiken en vooral beschermen van mijn stem. Van Karin heb een aantal waardevolle trucjes geleerd die ik nu toe probeer te passen, met vallen en opstaan meer ik merk wel dat het werkt.

Het was een ontspannen workshop waar de tijd werd genomen om de verschillen in stemgebruik samen te oefenen, te horen en te voelen. De vervolgsessie in Zoom was een mooie gelegenheid om nog wat vragen te stellen en het verschil ook online te horen.

Mocht je zelf nog wel wat kneepjes kunnen gebruiken op het gebied van je geluid dan raad ik deze workshop zeker aan.’
Anouk

Share Button