'Sorry!' - KKida

Menu

‘Sorry!’

stacked-1183047_1280Met ‘Sorry’ te zeggen lijkt het of je heel eenvoudig met een schone lei kunt beginnen na een misstap, een belediging of een fout

In de politiek zien we het steeds meer. Denk aan Minister Ard van der Steur pas geleden. Hij stond erom bekend dat hij met ‘sorry’ zeggen zich uit de meeste penibele situaties wist te redden. Zo overleefde hij als Minister vele debatten en zo kreeg hij telkens een nieuwe laatste kans. Hij kwam heel ver met ‘Sorry’ zeggen. Uiteindelijk trad hij toch af.

Interessant om eens te onderzoeken op welke manieren je eigenlijk ‘Sorry’ kan zeggen.

3 Manieren om ‘Sorry!’ te zeggen

Kortweg onderscheid ik drie manieren om ‘Sorry’ te zeggen. Iedere manier heeft automatisch een ander gebruik van de stem tot gevolg:

1. De geschrokken ‘Sorry’

Volgt vaak nadat je onverwacht en geheel onbedoeld iets verkeerds doet. Je hebt bijvoorbeeld iets weggegooid wat toch onmisbaar of belangrijk voor iemand was. Of je bent een afspraak vergeten. Iemand ongewild lichamelijk pijn doen zoals op iemands tenen gaan staan, hoort hier ook bij.

Wat gebeurt er met je stem? Door de schrik wordt de ademhaling hoog en snel. De stem daarmee ook.

Vaak herhalen mensen dit ‘Sorry’ een paar keer. Misschien omdat het woord met deze hoge ademhaling zo snel ‘wegvliegt’ en ze echt duidelijk willen maken dat het zo niet bedoeld is.

2. Het nonchalante ‘Sorry’

Je hebt iets gedaan wat je zelf niet zo erg vindt, maar wat een ander wel erg of vervelend blijkt te vinden. Je hebt met het onderwerp en met de andere persoon niet zoveel verbintenis, maar je kunt niet verder met diegene als je je excuses niet aanbiedt. ‘Sorry’ is meer functioneel en nonchalant. Het kan ook juist als een slechte grap gezegd worden. Zonder veel respect voor de andere partij.

Wat gebeurt er met de stem? Die is oppervlakkig. De ademhaling is rustig. Dit is het soort ‘Sorry’ dat je veel ziet in films of tv-series.

3. De berouwvolle Sorry

Je hebt iets gedaan waarvan je van tevoren wist dat het verkeerd was en diep in je hart vond je dat misschien zelf ook. Of je hebt vertrouwen aan mensen gegeven en zij hebben dit geschonden. Denk aan een stiekem amoureus uitstapje of andere een vorm van niet eerlijk zijn. Bij dit ‘Sorry’ ga je de waarheid vertellen aan de partij die je bedrogen hebt. Denk ook aan Ard van der Steur.

Wat gebeurt er met je stem? Omdat je iets op gaat biechten, zal je stem niet hoog en snel worden. De stem komt van dieper in je lichaam. Het is belangrijk dat je de andere partij 100% overtuigt. Je legt al je geloofwaardigheid in je stem. Je heb er een groot belang bij dat je de ander meekrijgt. Je probeert met je stem de ander of de anderen te vragen om acceptatie van je verontschuldiging. Je gebruikt de lage ademhaling. Zo druk je meteen eventuele opkomende emoties de kop in.

Grote Sorry

Kijk nog eens naar het moment waarin Van der Steur zijn aftreden bekend maakt (Bron NOS.nl).Hoewel hij de andere ministers niet kan overtuigen is zijn aftreden een grote SORRY met een perfect gebruik van zijn middenrif en zijn lage adem.

Hoe heb jij wel eens ‘Sorry gezegd? Schrijf je reactie onder deze Blog.

Share Button