Drie tips voor fris video-vergaderen - KKida

Menu

Drie tips voor fris video-vergaderen

vermoeiend hè, videoconferencing!Vergaderen met video conferencing (of beeldbellen) heeft sinds half maart 2020 een vlucht genomen. Zeker nu – in tijden van Corona – is vergaderen via het beeldscherm een handig alternatief. Je hoeft niet bij elkaar te komen en je kunt elkaar toch zien en horen.
Vergaderen, coachen, bijpraten, het lukt allemaal. Bijkomend voordeel is dat vergaderingen meestal korter duren. Er is minder interactie en afleiding dan bij een live ontmoeting. En na de ene meeting hoef je alleen maar digitaal te verhuizen naar de volgende!

Bijzonder vermoeiend

Toch blijkt vergaderen en coachen via video conferencing beperkt, onnatuurlijk en bijzonder vermoeiend te zijn. Het is een veel gehoorde klacht dat mensen na een dag met veel videovergaderingen ‘kapot’ zijn. Als stemcoach en ervaringsdeskundige wil ik je helpen, zodat je na een dag videobellen nog redelijk fris bent.

3 Tips

1. Spreek op een normaal volume met je gesprekspartners
Veel mensen zijn tijdens een videovergadering geneigd luider te spreken, terwijl de geluidskwaliteit prima is (bij een goede internetverbinding). Het is net alsof we toch de fysieke afstand naar de ander willen overbruggen met onze stem. Een groot aantal van onze zintuigen, die normaal bij communicatie betrokken zijn (voelen, ruiken, aanraken, het waarnemen van de trilling van iemands stem), doen niet mee. Je gaat deze onbewust overcompenseren met je ogen en … je stem! Spreken op een normaal volume ontziet je stembanden èn de oren van je gesprekspartners.

2. Neem de tijd
Op de een of andere manier daagt video conferencing ons uit tot efficiënt en snel vergaderen. Mensen gaan sneller praten. Er lijkt minder ‘tijd’ om even na te denken voordat je iets zegt. Ons brein werkt op topsnelheid zonder even op ‘adem’ te kunnen komen. Grapjes en momenten van ontspanning komen veel minder voor. We vergaderen to-the-point, maar gaan voorbij aan interactie, aandacht en gedachtenvorming. Advies: neem de tijd en denk eerst na voordat je iets zegt. De tijd die je daarvoor neemt lijkt misschien lang, maar is heel normaal in een vergadering.

3. Zet je collega’s af en toe even uit
Het helpt als je af en toe je collega’s even ‘uitzet’. Daarmee bedoel ik dat je het scherm op een andere manier gebruikt bij het vergaderen. Het scherm delen en samen aan een document werken is bijvoorbeeld minder vermoeiend dan overleggen met een stuk of zes gezichten van collega’s voor je neus. Je kan ook de gezamenlijke agenda in beeld zetten via ‘scherm delen’. Je merkt dat je stem direct rustiger wordt en dat je brein ontspant. Pak voor een bilateraal overleg ook eens gewoon de telefoon als dat kan.

Workshop

 

Wil je meer leren hoe je minder moe wordt van video conferencing?

De workshop ‘Je stem bij video conferencing’ is bedoeld voor mensen die regelmatig vergaderen of coachen met behulp van video conferencing. Zij ervaren het middel als beperkt, onnatuurlijk en vermoeiend.

Tijdens deze workshop leer je hoe je je stem gebruikt bij beeldbellen:
Hoe zorg je ervoor dat je verstaanbaar en boeiend spreekt?
Hoe bereik je je gesprekspartners aan de andere kant van je beeldscherm?
Hoe word je minder moe van video conferencing?

Klik hier voor meer informatie
Share Button