Het oude jaar houdt haar adem in... - KKida

Menu

Het oude jaar houdt haar adem in…

het oude jaar houdt haar adem inEen nieuw jaar in aantocht. Buiten is het mistig. Stil. Geluid verstomt. Ik rijd op mijn fiets. Geen vogels, geen stemmen. Zo stil is het. De wereld houdt haar adem in, zo lijkt het. Moe van dit huidige jaar wentelt ze rond, langzamer en langzamer. Vooral als het donker is, draait ze langzamer. Alsof ze langer wil slapen, de dag van morgen wil overslaan. Als het maar lang genoeg donker blijft, is het gauw weer tijd voor de nieuwe nacht.

Alles is al gezegd

De mensen lijken hun adem in te houden deze dagen van het jaar. Het stroomt niet meer. Het middenrif van onze wereld veert even niet meer. Alles is al gezegd en toch is er ook haast om dingen nog te doen voor 1 januari. Want als je die grens eenmaal over gaat, dan heb je weer alle mogelijkheden.

Haast

Ook ik voel die haast. Ik fiets langs het water. Windstil. Ik heb geen geluk noch pech. Geen wind mee, geen wind tegen. Mijn benen draaien de trappers rond. Vandaag draaien ze sneller rond dan de wereld draait. Als ik sneller fiets, houd ik tijd over voor dingen die ik nog wil doen voordat het vuurwerk losbarst. Zo fiets ik tégen de aarde in. Soms win ik, soms verlies ik.

Buiten adem kom ik aan. Het is nog licht. Hijgend parkeer ik mijn fiets in de stalling. Eenmaal thuis valt de duisternis onverbiddelijk. De kerstboom verlicht met zachte troost. ‘Geeft niet. Je hebt nog tijd’, zegt de boom.

Afscheid van een jaartal

Het jaar duurt nog maar een paar dagen. Is het genoeg? Is het te lang? ‘Het zou al afgelopen moeten zijn’, zegt iemand. Toch pakken we deze dagen van bezinning met beide handen aan. Bezinning, vergeving, aandacht, opruimen, mensen bezoeken, schoonmaken. Met een zekere haast. Alsof alles nog even moet voordat het nieuwe jaar begint. Alsof alles gedaan moet worden in een enkele ademtocht.

Het doet mij denken aan de nervositeit vroeger toen ik klein was. Bij ons thuis als het echt bijna 24.00 uur was op 31 december. Nog gauw even dit en even dat voordat het aftellen van 10 naar 0 begon. Het oude jaar hield haar adem in en ik ook. We gingen voor eeuwig afscheid van elkaar nemen, het oude jaartal en ik. Jammer, het voelde als een vriendje dat voor altijd wegging. Een daarna? Daarna onmiddellijk een nieuw begin met nieuwe adem, nieuwe plannen, nieuwe mogelijkheden.

Stem op de golven

In het nieuwe jaar kunnen we weer vrij ademen. En daarmee zal onze stem vrij klinken. Waar komt onze adem eigenlijk vandaan? Onze inademing begint bij ons middenrif. Ik noem het middenrif het hart van de adem. Het is een koepelvormige peesplaat die onze longen scheidt van onze buik. Als het lichaam zuurstof nodig heeft, plat het middenrif af naar beneden. Daarmee zuigt het lucht aan. Zuurstof. Het middenrif veert vervolgens weer langzaam omhoog, wat de motor is voor het naar buiten stromen van de lucht. Op die ademtocht naar buiten vaart je stem, zoals een schip op de golven.

Emoties

Emoties zijn goed. Ze horen bij ons mensen. Onze emoties kleven heel gemakkelijk aan het middenrif vast. Zo kun je direct horen als iemand gespannen is, want dan is het middenrif ook gespannen. Verdriet geeft het middenrif zwaarte, Blijdschap maakt het middenrif lichter. De resonantie en de geluidsgolven van de stem worden bepaald door onder meer emoties en het middenrif.

Het allerbelangrijkste is het dat je adem vrij kan stromen, het is belangrijk dat je keel open is tijdens het spreken en zingen. Een vrije open keel geeft de mooiste stem. Met jouw authentieke klank.

Hoe zien jouw laatste ademtochten van dit jaar eruit? Welke emoties voel je erin? Frustratie, angst, onzekerheid? Of juist vertrouwen, blijdschap en verwachting?

Lef

Misschien herken je de angst om lef te tonen in je leven. Of juist het verlangen om dat te kunnen. Natuurlijk kan je staan voor wie je bent. Dat weet ik zeker. Daar heb je in de eerste plaats lucht voor nodig, dus veel adem.

Het is toch best ingewikkeld om het aan te laten komen op maar één dag in het jaar. Iedere dag kan immers het begin zijn van iets nieuws. Iedere dag heb je nieuwe kansen en mogelijkheden. Iedere dag kan je afrekenen met van alles en met een schone lei beginnen. Zo kan je stem altijd vrij klinken. Dus waarom wachten tot het vuurwerk, de oliebollen en champagne?

Maak van iedere dag van 2018 jouw Nieuwjaarsdag. Ontwaak iedere dag met ruimte in je borstkas, vol met nieuwe vrije adem!

Share Button