Roadmap voor het leven - KKida

Menu

Roadmap voor het leven

shutterstock_763641064-300x200Roadmapvoor het levenDecember. Het is vroeg donker. ‘Soms lijkt het om kwart over drie al donker te worden’, denkt Merel. Ze kijkt door het raam van haar kantoor in Den Haag naar buiten. Het Malieveld ligt er verlaten bij. Hoe druk het ook is op de wegen eromheen. Nog even en er zal in het midden een rode circustent met het wintercircus komen te staan. Dan lopen daar kinderen met hun ouders en grootouders verwachtingsvol naar binnen. Een heerlijke warme fantasiewereld neergezet op een koude natte grond.

Markante geschiedenis

Het is een terrein vol verbeelding: hier vinden demonstraties plaats tegen het beleid van de regering, met woede, hoop en ambitie. Er staan kermissen van zoete draaierigheid, uitgelatenheid en baldadigheid. Evenementen, manifestaties en weergaloze popconcerten. De stilte van het grote groene veld zoals het er nu bij ligt verbergt zoveel markante geschiedenis en ongetwijfeld ook markante toekomst. Merel zucht en gaat achter haar laptop zitten. Ze is moe van het werken en wil het liefst zo gauw mogelijk naar huis.

Beeldschermblik

In dit kantoor zit iedereen te werken achter schermen. Digitaal, modern, vooruitstrevend. Zo min mogelijk papier gebruiken. Armetierig vindt Merel. Op papier kan je tekenen, schrijven met een echte pen, creëeren. De ogen van de collega’s zijn gewend aan het kijken naar beeldschermen. Het is een manier van kijken geworden. Of het overleven van de ogen. Het is soms bijna of ze de beeldschermblik meenemen in hun gesprekken, naar de lunch en naar huis. Ze kijken elkaar soms aan met lege ogen. Altijd in haast. Geen moment te verliezen. Even ‘kort’ overleggen. Een mening doordrukken alsof je een document opslaat, een scannende blik de vergadertafel rond, om te willen zien dat niemand meer iets te zeggen heeft. Soms lijkt het of mensen denken dat je in gesprekken met een muisklik een mening van de ander kunnen aanpassen. Of dat je simpel iets, wat je niet bevalt, kan ‘deleten’.

Tekentafel

Vroeger had Merel nooit gedacht dat ze op een kantoor zou komen te werken. Ze wilde iets artistieks doen. Vroeger kon ze altijd goed schrijven en tekenen. Dat doet ze nu eigenlijk niet meer zo vaak. Als ze thuis komt zijn haar ogen moe. Vaak vraagt ze zich af wat er toch verkeerd is gegaan in haar leven tot nu toe. Hoe kan je nou ergens werk gaan doen wat je niet wil, in een branche die je niet interesseert en op een locatie die je niet fijn vindt? Waar is die tekentafel die ze zich had voorgesteld, waar is die studio aan zee die ze in haar dromen altijd zag? Waar zijn de collega’s van het creatieve team met wie ze had willen werken?

Nog steeds dromen

Het lijkt of dit alles even onzichtbaar is als de onzichtbare evenementen hier op het Malieveld. Het ergste is dat haar dromen nog steeds dromen zijn. Ze typt de nota waar ze mee bezig was af en slaat hem op. De auto’s en fietsen buiten hebben hun lichten al aan. Het is tijd om naar huis te gaan. Binnen is ze een van hen op het werk, buiten zal ze een van de vele forensen zijn. Ze doet haar warme jas aan, sjaal en muts. Het is stil, bijna iedereen is al naar huis. Het is ongemerkt toch weer laat geworden.

Mensen op kantoren

‘Mevrouw!’ iemand roept haar opeens. Ze kijkt op. Een jongeman komt naar haar toelopen. Klein baardje, wollen jas aan. Hij kijkt haar aan. Merel lacht. Het is alsof zijn ogen haar wakker schudden. Dit zijn geen beeldschermogen. Deze jongen kijkt zo open de wereld in. ‘Pardon, ik zie dat u weggaat.’ Mag ik met u meelopen naar buiten, ik heb geen pasje en zonder pasje kan ik niet naar buiten.’ O ja, natuurlijk!’ Merel loopt met de jongen de trap af. ‘Werk je hier pas?’ ‘Nee, ik ben student. Ik onderzoek het gedrag van mensen op kantoren. Mijn afstudeerstudie gaat daarover.’ Ze zijn buiten. ‘Dank u wel mevrouw, ik wens u een fijne avond! De jongen loopt weg.

Idee voor de toekomst

Op de fiets terug naar huis voelt Merel zich anders dan normaal. Lichter. De donkere buitenwereld lijkt vriendelijker. Mensen lijken opener, aardiger, geduldiger. Was het de ontmoeting met de jongen die dit veroorzaakt heeft? Zo’n jong iemand met idealen en dromen. Met een visie, een idee over de toekomst. Een open blik. Dat vooral! Had zij dat ook toen ze nog studeerde? Wanneer is die open mind meer en meer dichtgegaan? Het leek zo logisch hoe haar leven liep en nu voelt ze zich ongemerkt aangekomen op een punt in haar leven waar ze niet wil zijn.

Kleurrijke glans

Ze doet een paar kleine inkopen bij de supermarkt. Als je de boodschappen in haar rugtas stopt klinkt er voor de tweede keer die dag: ‘Mevrouw!’ Ze kijkt en ziet dezelfde jongen weer staan. Is hij haar gevolgd? ‘Ook toevallig!’ zegt hij. Bardo, zo heet hij, woont een straat verder in een pand samen met een studievriend. Hij vertelt enthousiast over zijn straat en het huis. Alles wat hij vertelt krijgt een kleurrijke glans, de woorden strijken als penseelstreken over hun betekenis. Bardo blijkt een meesterverteller, een tovenaar met woorden. Ze praten lang met elkaar voor de deur van de supermarkt. Als het gaat regenen gaan ze ieder naar hun eigen huis.

Ademruimte

Het positieve gesprek met Bardo geeft Merel inspriratie. Het lijkt of ze weer ademruimte krijgt. ‘Ik ga proberen weer net zo te leven als toen ik nog studeerde’, neemt Merel zich voor. ‘Mijn leven zelf weer in de hand nemen. Mijn oude route oppakken in mijn nieuwe leven.’

Roadmap

Thuis doet Merel iets wat ze al heel lang niet meer gedaan heeft. Ze pakt een vel papier en begint te tekenen. Bovenaan schrijft ze: Roadmap voor mijn leven. Daaronder: Wat waren mijn dromen vroeger? Wat heb ik eraan gedaan om deze dromen te bereiken? Wat in mijn huidige leven wil ik niet meer? We laten Merel even alleen geconcentreerd werken. Een goed moment om eens naar ons eigen leven te kijken…

Vraag je eens af…

Twijfel je ook of jouw leven werkelijk is wat je wil? Vroeger had je het je misschien anders voorgesteld. Ben je tevreden zoals het nu is? Of zou je bepaalde keuzen anders willen maken? Probeer de vragen van Merel te beantwoorden. Ook als je leven voor je gevoel helemaal klopt nu.

Share Button