Over mij - KKida

Menu

Over mij

_MG_9188defNaam: Drs. Karin Michaëla Kolijn
Geboren: 31 januari 1968 te Amsterdam
Beroep: Stemcoach/ Zangeres
Auteur van: ‘Jouw stem in leiderschap’ (2015)

Opleiding:

  • Propedeuse Wiskunde
  • MOA-Nederlands
  • Algemene Literatuurwetenschap
  • Zangopleiding in Rome
  • Stemwerk

Werkervaring: (bij diverse organisaties)

  • Communicatieadviseur teamleider
  • Accountmanager
  • Docent

 

Mijn verhaal

Ik ben Karin Michaëla Kolijn, eigenaar van KKida. Ik help onder meer managers, andere leidinggevenden, teamleiders en sporttrainers het uiterste uit hun stem te halen. We werken aan stemproblemen, maar ook aan authenticiteit en geloofwaardigheid. Wie werkt aan zijn stem, kan zichzelf laten zien en daarmee beter leidinggeven.

De stem heeft al vanaf mijn zevende jaar mijn interesse.  Ik wist zeker dat ik zangeres wilde worden. Inmiddels zing ik ook inderdaad, met het grote voorrecht om regelmatig naar Rome te mogen reizen om daar zangles te volgen! En  het is waar: de stem is een prachtig instrument. We kunnen ermee zingen en spreken. Met de stem kunnen we mensen bewegen en raken. En de stem vertelt anderen bovendien hoe we ons voelen. Eigenlijk klinkt alles door in de stem, onzekerheid, menselijkheid, leiderschap, liefde..  Je kunt niet doen alsóf met de stem. De stem is een heldere spiegel van wie je bent en hoe je jezelf voelt.

Naast het zingen heb ik altijd gewerkt als communicatieadviseur, accountmanager en teamleider. In 1995 begon ik in mijn werk min of meer toevallig met het coachen van leidinggevenden en directeuren. Ik werkte met hen aan hun presentatie en aan authenticiteit. Toen ik daarna lesgaf aan jongens van 15 tot 17 jaar in de Haagse Schilderwijk, leerde ik dat behalve stemgebruik echtheid en respect belangrijke basisvoorwaarden zijn in de omgang tussen mensen.

Het was mijn stemgebruik dat zorgde voor orde in de klas. Het waren hun puurheid en hun ‘lessen’ over respect die maakten wij elkaar vonden en dat zij hun opleiding konden afmaken, op weg naar een baan: sommigen waren managers in de dop…

Alle leidinggevenden die ik heb meegemaakt hadden op een of andere manier invloed op hoe ik mij voelde buiten het werk. En het was waar: managers die hun stem goed gebruikten, hadden altijd een positief effect op mijn privé-leven. Ik werd er rustig van en ik begreep de manager beter, zodat er een betere samenwerking was. Managers die hun stem daarentegen niet goed gebruikten, maakten dat ik mij onrustig en gestresst voelde. Het stemgeluid van mijn leidinggevende had heel veel effect op mij en op mijn gezin. Over het effect van de stem van leidinggevenden op hun team gaat mijn boek ‘Jouw stem in leiderschap’.

Toen ik Jean-René Toussaint ontmoette, de grondlegger van de methode Stemwerk, ontdekte ik hoe krachtig de stem werkelijk is. Dat onze stem veel meer is dan ons instrument om te spreken of te zingen. Hij leidde mij op als ‘Stemwerker’, zodat ik mensen nu mag coachen in authenticiteit en het gebruik van de stem. De combinatie met zangtechniek maakt het werken met de stem logisch en inzichtelijk.

De stem heeft het hele lichaam nodig om te kunnen klinken. Dat bedoel ik puur fysiek, wetenschappelijk. Als jouw lichaam in de stem meedoet, is de stem compleet en zullen mensen beter naar je luisteren. Ik kijk ernaar uit om met je te werken. Om jouw stem te laten klinken zoals deze bedoeld is, zodat jij kunt zijn wie je bent.

—————————-
Het laatste concert waaraan ik heb meegedaan (22 juni 2019) vind je via deze link (klik hier).

Share Button